ჯანჯაფილი, იგივე კოჭა ბავშვისთვის - სასარგებლოა თუ არა

09-05-2023

როდის შეუძლიათ ბავშვებს ჯანჯაფილი მირთმევა?

ჯანჯაფილი შეიძლება შეიტანოთ ბავშვის კვების რაციონში, როგორც კი ის მზად იქნება მყარი საკვების მისაღებად, რაც, ჩვეულებრივ, 6 თვის ასაკიდან ხდება. თუმცა გაითვალისწინეთ, რომ ნედლი ჯანჯაფილი შეიცავს ტოქსიკურ ნაერთებს და შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სერიოზული პრობლემები, თუ უსაფრთხოდ არ იქნება მომზადებული.

რჩევა:ჯანჯაფილისყიდვისას დააკვირდით, რომ მისი ფესვები მყარია და ნაოჭები არ აქვს. ახალი ჯანჯაფილი ოთახის ტემპერატურაზე 5 დღემდე ინახება, მაცივარში - 3 კვირამდე, საყინულეში - 6 თვემდე. გამომშრალი ჯანჯაფილის ნაჭრების შენახვა შესაძლებელია ოთახის ტემპერატურაზე, საკუჭნაოში, რამდენიმე თვის განმავლობაში.

რამდენად სასარგებლოა ჯანჯაფილი ჩვილებისთვის?

ჯანჯაფილი შეიცავს ჯანსაღ ცხიმებს, ბოჭკოს, ნახშირწყლებს, ვიტამინებს და მინერალებს. მასში 400-მდე განსხვავებული ნაერთი შედის, მათ შორისაა პოლიფენოლები - გინჯეროლი, კვერცეტინი, ზინგერონი და ტერპენები (რომლებიც მცენარეებს სპეციფიკურ არომატს აძლევს) - რომლებსაც გააჩნიათ ანტიოქსიდანტური, ანთების საწინააღმდეგო, ანტიმიკრობული, ანტივირუსული, სოკოს საწინააღმდეგო, ღებინების საწინააღმდეგო და კიბოს საწინააღმდეგო თვისებები.

ჯანჯაფილი, ჯინჯერი, კოჭა,

წარმოადგენს თუ არა ჯანჯაფილი ჩვილებისთვის გადაცდენის საშიშროებას?

არა.ჯანჯაფილი, მისი ხშირად გამოყენებული ფორმით (გახეხილი, დაჭრილი, დაფქული და ა.შ.), არ წარმოადგენს გადაცდენის და დახრჩობის საშიშროებას, თუმცა თეორიულად, ბავშვს შეიძლება ნებისმიერი სახის საკვები გადასცდეს. რისკის შესამცირებლად, თხლად დაჭერით ან გახეხეთ ჯანჯაფილი და თავი შეიკავეთ ბავშვისთვის ჯანჯაფილის საღეჭი რეზინის შეთავაზებისგან, რაც დახრჩობის რისკს წარმოადგენს. 

რამდენად ხშირია ჯანჯაფილის მიმართ კვებითი ალერგია?

ჯანჯაფილი არ შედის გავრცელებულ ალერგენთა სიაში. მიუხედავად იმისა, რომ ჯანჯაფილზე ალერგია იშვიათია, ის მაინც ფიქსირდება და ზოგჯერ მძიმე ფრომითაც შეიძლება გამოვლინდეს. როგორც ნებისმიერი ახალი საკვების შეთავაზებისას, დაიწყეთ მცირე ზომის ულუფებით. თუ არასასურველი რეაქცია არ დაფიქსირდა, თანდათან გაზარდეთ ულუფების ზომა.

ჯანჯაფილი, ჯინჯერი, კოჭა,

როგორ შევთავაზოთ ჯანჯაფილი ჩვილ ბავშვს?

6-დან 12 თვემდე:
ბავშვის საკვებში დაამატეთ მცირე რაოდენობით გახეხილი ჯანჯაფილი. ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ ცოტაოდენი ჯანჯაფილის ფხვნილი, რომელიც ბავშვს დაეხმარება ბოსტნეულის მონელებაში. შეურიეთ ის რბილ საკვებში, როგორიცაა ბრინჯის ფაფა, ოსპი ან შვრია. მთლიანი ან დაფხვნილი ჯანჯაფილი შეურიეთ მსხვილ, რბილ კიმჩის ბრინჯის ბურთულებს ან ხორცის ბურთულებს, რომლებიც ადვილად ასაღებია ბავშვისთვის. 

12-დან 18 თვემდე:
განაგრძეთ ბავშვისთვის საკვების შეზავება ჯანჯაფილის ნაჭრებით ან დაფქული ჯანჯაფილით. ამ ასაკში არ არის აუცილებელი მისი გახეხვა - მისაღებია ჯანჯაფილის თხელი ნაჭრებიც. სცადეთ ჯანჯაფილის დამატება კრეპებში, ბლინებში, მაფინებსა და პურში. თბილი ჯანჯაფილის ჩაი ასევე მისაღებია ამ ასაკში და შესანიშნავი საშუალებაა ბავშვისთვის ჭიქიდან სმაში ვარჯიშისთვის.

18-დან 24 თვემდე:
განაგრძეთ ჯანჯაფილის დამატება კერძებში. სცადეთ დაამატოთ ის სმუზებში და განაგრძეთ ჯანჯაფილის ჩაის შეთავაზება ღია ჭიქაში, როგორიცაა ჰიბისკუსის და ჯანჯაფილის ჩაი, ლიმონიანი ჯანჯაფილის ჩაი ან ჯანჯაფილის და კურკუმას ჩაი.

ჯანჯაფილი, ჯინჯერი, კოჭა,

ჯანჯაფილის სოუსი ბოსტნეულისთვის
ინგრედიენტები:

  • ნედლი ჯანჯაფილის ფესვი
  • ნახევარი ჭიქა (120 მლ) ფორთოხლის წვენი (იდეალურია შაქრის გარეშე)
  • 3 სუფრის კოვზი (90 მლ) ლაიმის წვენი
  • 2 ჩაის კოვზი (10 მლ) ავოკადოს ზეთი
  • ბოკ ჩოი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბადრიჯანი ან ნებისმიერი სხვა ბოსტნეული
  • მარილი გემოვნებით მოზრდილებისა და უფროსი ასაკის ბავშვებისთვის.

მომზადების წესი:

  • გარეცხეთ და გააშრეთ ჯანჯაფილი.
  • შემდეგ წვრილად დაჭერით და გახეხეთ, რომ მიიღოთ პასტა.
  • შეურიეთ 2 სუფრის კოვზი (12 გრ) ჯანჯაფილის პასტა ფორთოხლის წვენს, ლაიმის წვენსა და ავოკადოს ზეთს.
  • ორთქლზე მოამზადეთ ბოსტნეული დარბილებამდე და შეაზავეთ ჯანჯაფილის დრესინგით: ½ ჭიქა ბოსტნეულისთვის გამოიყენეთ 1 ჩაის კოვზი (5 მლ) სოუსი, შემდეგ გასინჯეთ, თუ გსურთ მეტი ჯანჯაფილის არომატი, დაამატეთ სოუსი.

შენახვა: ჯანჯაფილის სოუსი ინახება ჰერმეტულ კონტეინერში, მაცივარში, 4 დღის განმავლობაში.
წყარო: solidstarts.com

ასევე დაგაინტერესებთ: