იმის გამო, რომ ყურძენი ჩვილი ბავშვებისთვის უსაფრთხო საკვებს არ წარმოადგენს, თვითკვების სწავლისას მისი მენიუში ჩართვა 9 თვის ასაკამდე არ არის სასურველი.
დიახ. ყურძენი შეიცავს ბოჭკოს, B ჯგუფის ვიტამინებს, C ვიტამინს და K ვიტამინს. სხვა ფერადი ხილისა და ბოსტნეულის მსგავსად, ყურძენში უხვადაა ძლიერი ანტიოქსიდანტები, სახელწოდებით ფიტონუტრიენტები, რომლებიც იცავენ უჯერედების მთლიანობას და ამცირებენ მრავალი დაავადების რისკს.
ყურძენი ასევე მდიდარია ბუნებრივი შაქრით, რის გამოც მას ხშირად იყენებენ ტკბილეულის წარმოებაში.
დიახ. ყურძენი მრგვალი და სრიალაა და მისი დაღეჭვა რთულია. რისკის შესამცირებლად, ბავშვს შესთავაზეთ მხოლოდ მსხვილი, წაგრძელებული ფორმის ყურძენი, გაჭერით ის სიგრძეზე და ამოიღეთ წიპწები.
არა. ყურძენზე ალერგია იშვიათია, თუმცა - არა გაუგონარი. თეორიულად, ინდივიდს შეიძლება ალერგია ნებისმიერ საკვებზე ჰქონდეს.
როგორც ნებისმიერი ახალი საკვების შეთავაზებისას, დაიწყეთ მცირე ულუფით. თუ არასასურველი რეაქცია არ დაფიქსირდა, თანდათან გაზარდეთ ულუფის ზომა.
6-დან 9 თვემდე:
დაელოდეთ, სანამ ბავშვს განუვითარდება პინცეტის რეფლექსი და შეძლებს დამოუკიდებლად აიღოს ყურძნის ნაჭრები. ყურძნის თითოეული მარცვალი გაყავით ოთხ თანაბარ ნაწილად, რათა შეამციროთ გადაცდენის რისკი. შეარჩიეთ ყურძენი დიდი და წაგრძელებული ფორმის მარცვლებით.
9-დან 12 თვემდე:
შესთავაზეთ ყურძნის მარცვლები (გაჭრილი სიგრძეზე) ბავშვს დამოუკიდებლად ასაღებად. სასურველია ის იყოს დიდი და წაგრძელებული, და არა პატარა და მრგვალი. თუ გსურთ, დატოვეთ კანი, მაგრამ დარწმუნდით, რომ ამოიღეთ წიპწები.
ინგრედიენტები:
4 ყურძენის მარცვალი
4 დიდი ზომის მარწყვი
1 ცალი ბანანი
1 ცალი კივი
½ ჭიქა (74 გრ) მოცვი
1 ცალი ფორთოხალი
½ ჭიქა (120 მლ) იოგურტი (სურვილისამებრ)
1 ჩაის კოვზი (5 გრ) დაფქული მიწის თხილი (სურვილისამებრ)
მომზადების წესი:
გამოიყენეთ ხილის ნებისმიერი კომბინაცია ინგრედიენტების სიიდან. ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ გაყინული ხილი და პრობლემა არ არის, თუ ხილის რომელიმე სახეობა არ მოგეპოვებათ.
შენახვა: ცისარტყელას სალათი ინახება მაცივარში, ჰერმეტულ კონტეინერში, 3 დღის განმავლობაში.
წყარო: solidstarts
ასევე დაგაინტერესებთ: